23-07-05

De gestructureerde oerchaoot

Het is donderdag 21 juli, op zich een nietsbetekenende feestdag voor velen, maar voor mij luiden vandaag glorieuze feestklokken. Er zit iets in me dat zo sterk naar buiten wil dat de drang het neer te schrijven groter is dan ik sinds lang gevoeld heb. Vandaar dat ik nu, muzikaal begeleid zoals altijd de pen uit lang vervlogen tijden opnieuw ter hand neem, klaar om mezelf eindelijk weer te uiten op de beproefde wijze van het schrijven. Deze week opende iemand me op zeer abrupte wijze de ogen. In een groepsgesprek (ter verduidelijking: een therapeutisch moment waarop de groep zich een uur lang tegenover elkaar kan uiten over gelijk welk onderwerp) noemde iemand me een "gestructureerde oerchaoot". Een zeer mooie benaming die als uitgangspunt gold voor een hele resem bedenkingen die ik me vervolgens over mezelf maakte. De conclusie van al deze hersenkronkels was dat het een indrukwekkend staaltje van karakterbeschrijving was, en wel om de redenen die ik nu zal geven. De manier waarop ik de wereld zie kan gerust beschreven worden als chaotisch. Het leven, de mensen, de natuur, ... allemaal is het te vatten onder de noemer chaos. De maatschappij onder eender welke vorm dan ook, vaste dagindelingen, classificatie van al wat enigszins benoemd kan worden, ... allemaal zijn het voor mij futiele pogingen deze chaos in een structuur te vatten. Want hoe omvat je iets dat per definitie zelf allesomvattend is zonder afbreuk te doen aan dit gegeven? Het volledig wegwerpen van alle vormen van structuur lijkt me dan weer een te verregaande daad. Waar volgens mij de kunst in schuilt, is in het aanbrengen van eigen structuur waar nodig en functioneel, op voorwaarde dat dit gebeurt met respect voor de waanzin van het geheel. Chaos en structuur gaan voor mij hand in hand: laatsgenoemde als handig hulpmiddel in het leven, eerstgenoemde als oergegeven dat ondanks allesomvattend te zijn zeker niet allesbepalend hoeft te zijn voor jezelf als individu. Voor een uitgebreidere verklaring mijner levensvisie mag je me steeds contacteren aangezien dit een relatief summiere uitleg betreft. Het enige dat ik nog kwijt wil is dat ik blij ben om terug te zijn. Bedankt voor het wachten.

13:42 Gepost door Isaiah | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

wachten is geen probleem...
ingaand op je tekstje...
was ik even voor mezelf aan het denken
en ik ben ook een en al chaos...
maar langs de andere kant zoek ik
ook telkens structuur om me in de chaos te kunnen handhaven...
Alles is in die zin onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Af en toe creëer ik ook structuur, dat ik denk zo zo en zo, ja, zo...
en blijkt dan achteraf als ik even terug reflecteer dat ik me die structuur helemaal niet heb eigen gemaakt om tot mijn beoogd doel te komen...
tja... dan toch maar weer chaos... al voelde het niet zo aan...
ik blijf wachten hoor isaiah, no probs!
mss gewoon n schouderklopje! x

Gepost door: ac | 24-07-05

Eentje zal hier alleszins trouw op post blijven.
Welkom terug en als we nu weer een tijdje moeten wachten, dan doen we dat. ik kan niet meer verwachten van een oerchaoot ;)

Gepost door: tinkerbell | 25-07-05

je bent er weer, dat is het leukste Wat lees ik hier, dat mensen structuur nodig hebben. Wel een van mijn bedenkingen van deze week was, dat ik graag herhaling heb, of bepaalde patronen, zodat je je wat meer op je gemak voelt. Blijkbaar kan je dat ook onder structuur zien, niet? Elk mens heeft wel wat structuur nodig, i guess.

Gepost door: tilde | 03-08-05

De commentaren zijn gesloten.